Corona gemeente Aalten:

De Corona ondersteuning in de gemeente Aalten:

Ouderen:

 • Vanuit Figulus Welzijn worden alle ouderen die deelnemen aan het Meer bewegen voor ouderen (MBVO of Senioren Fit) gebeld door de MBVO docenten. Ook de vrijwilligers van alle ontmoetingsgroepen (zoals de Scootmobieel club) bellen alle deelnemers. Bij Figulus Welzijn worden lijsten bijgehouden van kwetsbare ouderen die extra in de gaten gehouden worden. Er zijn inmiddels meerdere belcirkels actief in onze gemeente. Daarnaast bellen veel vrijwilligers de ouderen via zogenaamde “kletsbelletjes”.
 • Daarbij zijn nauwe contacten met de huisartsenpraktijken en thuiszorgorganisaties om goed te zorgen voor de meest kwetsbaren.
 • Voor ouderen die behoefte hebben aan een praatje of zich eenzaam voelen is er ook een speciale telefoonlijn van de KBO-PCOB geopend: De Ouderen-Infolijn: 030-3400600. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 17.00 uur.
 • Via de belcirkels en telefoontjes worden de ouderen gewezen op de beweegactiviteiten zoals: Nederland in Beweging, wat al veel mensen kennen, maar ook Gelderland in Beweging, via Omroep Gelderland, elke werkdag tussen 10.00-11.00 uur. Deze lessen zijn speciaal gericht op ouderen. Tenslotte is in onze gemeente de website www.gemeenteaaltenvitaal.nl in de lucht gegaan.
 • Voor de maaltijdservice van Careaz zijn gelukkig meerdere alternatieven gevonden. Marga Klompé bezorgt met behulp van de Electocar 15 maaltijden. Rico in Dinxperlo verzorgt enkele tientallen maaltijden en ook is er een oplossing gevonden door koel-vers maaltijden die zelf opgewarmd dienen te worden. Lokale leveranciers zoals Gleis (wordt veel gebruik van gemaakt), maar ook Foodconnect en Appetito (via ’t Zwaantje in Lichtenvoorde) bieden dit. Eerder al werden alternatieven geboden in Bredevoort (Misterpoort) en via ’t Noorden in Aalten. Ik begrijp dat ook de zorgcoorperatie dit heeft opgepakt voor Dale en Barlo.
 • Kwetsbare inwoners kunnen in Dinxperlo nu al en vanaf volgende week in Aalten gebruik maken van de boodschappendiensten die Figulus samen met de lokale Jumbo’s heeft opgezet. Betalingen lopen via een Tikkie. In noodgevallen sturen de Jumbo’s een factuur naar Figulus, wat later dan verrekend wordt. Aanmelden kan via de vaste telefoonnummers van Figulus en via de Facebookpagina’s Coronahulp Aalten en Bredevoort en Coronahulp Dinxperlo en omstreken.

Jongeren /kinderen :

 • Onze jongerenwerkers gaan dagelijks langs de plekken waar groepen jongeren rondhangen (met name bij de sportparken, bossen en de dorpskernen). Het lijkt er op dat de meeste jongeren zich aan de regels houden. Overal worden QR codes opgehangen die verwijzen naar de informatiepagina op de website van Figulus.
 • Via de websites: www.gemeenteaaltenvitaal.nl en www.dinxperlovitaal.nl worden leuke activiteiten voor kinderen en jongeren georganiseerd zoals: de TikTok Challenge, Got Talent en verschillende Live Streams met liveoptredens in het weekend. Ook is “Show your skills” van start gegaan. Onze wethouder Hans en Talentverbinder Elena hebben het goede voorbeeld gegeven!
 • Voor de kinderen is de Berenjacht van start gegaan. Inwoners worden opgeroepen een beer achter het raam te plaatsen.

Algemene ondersteuning:

 • Figulus Welzijn is voor hulp en ondersteuning telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur.

Dinxperlo: 0315 655282Aalten:      0543 473993

 • De locaties zijn wel gesloten, maar gaan open voor verzoeken van de hulpmiddelen uitleen en noodgevallen. Verder zijn we continue via de app en infomail (info@figulus-welzijn.nl) bereikbaar.
 • Daarnaast is Figulus Welzijn medebeheerder van de Facebookpagina’s “Coronahulp Aalten en Bredevoort” en “Coronahulp Dinxperlo en omstreken”.
 • Ook het algemeen maatschappelijk werk is te bereiken voor ondersteuning:
 • De consulenten van VIT Hulp bij Mantelzorg blijven bereikbaar via hun rechtstreekse 06-nummer, dat bij mantelzorgers bekend is. De algemene bereikbaarheid van VIT-hulp bij mantelzorg blijft zoals gebruikelijk, d.w.z. alle werkdagen van 09.00 tot 15.00 uur via (0544) 82 00 00. Dit nummer is doorgeschakeld naar de medewerkers van het secretariaat thuis. Hetzelfde geldt voor de bereikbaarheid per e-mail: info@vithulpbijmantelzorg.nl (Op ontvangen berichten wordt als altijd binnen 2 x 24 uur gereageerd.)Ook de individuele ondersteuning door mantelzorgconsulenten gaat zoveel mogelijk door. Telefonisch kunnen we informeren, adviseren en een luisterend oor bieden.
 • Zoals al eerder gemeld zijn: www.gemeenteaaltenvitaal.nl en www.dinxperlovitaal.nl zijn live gegaan.
 • En natuurlijk is er de reguliere ondersteuning vanuit de gemeente Aalten en de landelijke Rode Kruis hulplijn: 070-4455 888